Consideratii generale

Redacția transmite rugămintea ca materialele înaintate pentru evaluare și publicare către Revista „Danubius” să urmărească și să respecte cu atenție indicațiile de mai jos. Această pagină să fie urmărită cu atenție de fiecare dată, la anumite intervale de timp putând interveni modificări dictate de modernizarea și actualizarea continuă a aparatului critic. Indicațiile de mai jos sunt ameliorate și în funcție de frecvența cu care anumite neconcordanțe apar în materialele remise Redacției. Textele care nu respectă normele de mai jos nu vor fi luate în considerare!
Materialele pentru publicare vor fi transmise, în formatul electronic specificat mai jos, direct secretarului de redacție și vor urma procedura nr. 1.
Materialele transmise Redacției spre publicare trebuie să fie însoțite, de fiecare dată, de un Curriculum vitae al autorului, cât mai complet și adus la zi, conținând și datele de contact care pot fi făcute publice în situația în care materialul respectiv va fi publicat! Totodată, studiile trebuie să aibă cuvinte cheie, abstract și rezumat, toate acestea în mod strict respectând recomandările Revistei prezentate mai jos. Materialele trimise spre publicare nu se înapoiază. În plus, Redacția își rezervă dreptul de a opera modificări atât asupra formei, cât și a conținutului acestora.
Începând din anul 2008, Revista „Danubius” a introdus sistemul de recenzare (peer-review) a materialelor primite spre publicare, respectând normele internaționale și naționale de domeniu. Procedura aplicată în cadrul Revistei privește, prin combinarea recenzării de tip Editorial Board Peer-Review (recenzare internă) cu cea de tipul Expert Peer-Review (recenzare externă), varianta blind a acestui sistem, prin care autorul sau autorii textului nu sunt cunoscuți de către recenzorii externi, nici recenzorii nu sunt cunoscuți de către autor, în scopul obținerii unei evaluări imparțiale a materialelor recenzate. Din această pricină, autorii sunt rugați ca eventualele referiri la lucrările proprii să fie făcute la modul general, fără informații care să presupună identificarea autorului textului recenzat.
Important: Textele trimise spre publicare către Revista „Danubius” trebuie să întrunească condiția de a fi inedite și de a nu fi după aceea publicate în alte reviste. Ele pot fi publicate în alte publicații doar în cazul în care se dorește punerea lor la dispoziția publicului larg și într-o altă limbă decât cea în care ele au fost publicate în Revista „Danubius”. Autorii pot publica materialele tipărite în Revista „Danubius” în volumele proprii de autor. Ei sunt totodată responsabili de autenticitatea materialelor tipărite în Revista „Danubius”.

Norme actualizate

Norme privind prezentarea manuscriselor

Recomandăm autorilor să prezinte manuscrisele conform următoarelor norme, pentru a scurta timpul de prelucrare editorială a acestora.

1. FORMA DE PREZENTARE
Fontul în care vor fi redactate textele va fi Times New Roman. Textul va fi cules cu corp de 12 iar notele, obligatoriu de subsol, vor fi culese cu corp de 10. În redactarea textului se va ţine cont de următoarele: numărul notei de subsol se aşează înaintea punctului; ghilimele înaintea punctului; nu se lasă spaţiu între cuvânt şi semnul de punctuaţie de după
cuvânt sau de după număr. ATENŢIE: tehnoredactarea neglijentă a materialului poate implica respingerea acestuia!

2. STRUCTURA LUCRĂRII
Materialul va fi împărţit în: părţi şi paragrafe.
Titlurile se vor scrie centrat.
Titlurile de subcapitole se vor amplasa la cap de rând.
După titluri nu se pune punct; regula este valabilă şi pentru titlurile de capitole şi subcapitole; excepţie fac titlurile urmate de subtitluri.
Dacă lucrarea conţine anexe, acestea se vor amplasa la sfârşitul lucrării, numerotate.
Fiecare studiu trebuie însoţit de un abstract (40-50 de cuvinte), în care să fie specificată intenția analizării temei respective și modalitățile de lucru, de 5-7 cuvinte cheie (keywords) şi de un rezumat (o pagină și jumătate, dimensiunea A4, în formatul standard precizat mai sus, conținând partea centrală a cercetării respective și rezultatele la care s-a ajuns), toate redactate în engleză sau în limba în care este scris studiul respectiv.
Studiile trimise spre publicare trebuie să aibă până la 30pp. în formatul amintit mai sus. Prin excepție sunt acceptate spre publicare materiale care depășesc acest număr de pagini. Astfel de texte vor fi, eventual, publicate în mai multe numere ale Revistei, respectând astfel o mai veche tradiție a Revistei. În Revista „Danubius” sunt publicate materiale redactate în limbile română, engleză, franceză, germană şi rusă.

3. PROBLEME DE LIMBĂ
Pentru o scriere corectă recomandăm:
Dicţionarul explicativ al limbii române (Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan” ediţia 1996, Editura Univers Enciclopedic)
Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române (Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, ediţia 2007, Editura Univers Enciclopedic)
Aplicarea hotărârii Prezidiului Academiei Române privind revenirea la grafia cu â şi sunt.
Cuvintele străine inserate în text se vor culege cu italice.

4. ELABORAREA NOTELOR
Notele de subsol se vor marca într-un singur mod (cu cifre arabe).
Toate notele menţionate pe o pagină trebuie să se regăsească în subsolul paginii
respective.

Notele trebuie redactate în conformitate cu cerinţele sistemului Chicago.
Normele acestui sistem pot fi consultate aici:

https://www.chicagomanualofstyle.org/home.html

O variantă prescurtată a acestor norme poate fi descărcată de aici: Chicago shortened.pdf

În cazul trimiterii la un document de arhivă ordinea datelor va fi: arhivă (iniţiale), fond,
inventar (acolo unde este cazul), dosar nr., fila/filele.
Pentru trimiteri la surse de pe internet se indică adresa completă a paginii web şi data la
care a fost consultată.

5. NORME PENTRU REDACTAREA RECENZIILOR
– Vor fi recenzate cele mai noi și mai importante lucrări, de interes pentru domeniul de interes al revistei și indiferent de limba în care acestea sunt tipărite.
– Recenziile pot fi redactate în limbile română, engleză, franceză.
– Pot fi publicate, în același număr al Revistei, maximum 2 recenzi redactate de același autor.
– Recenzia, în format electronic, va fi trimisă prin e-mail Secretarului de redacție.
– Titlul recenziei este invariabil dat de: Numele autorului/autorilor sau al editorului/editorilor, titlul lucrării, traducător (dacă este cazul), editură, loc al apariției, anul apariției, numărul de pagini.
– Aparatul critic și abrevierile urmează normele de mai sus.
– Obiective ale recenzării: semnalarea apariției unei lucrări de importanță, prezentarea cuprinsului și a condițiilor în care lucrarea respectivă a fost tipărită, evaluarea critică a conținutului lucrării și a rezultatelor de cercetare pe care le prezintă lucrarea respectivă, prezentarea pe scurt (cu completări în notele de subsol) a autorului/autorilor, respectiv editorului/editorilor, importanța pe care lucrarea o reprezintă pentru domeniul de specialitate.